2018-10-24 19:55:53, szerda
|
|
|
Zöldségek amiket érdemes enni ősszel
A színek szerinti táplálkozás azt vallja, egészségünk érdekében akkor tesszük a legtöbbet, ha egy-egy étkezés alkalmával mindegyik szín szerepel a tányéron. Így sokféle tápanyaghoz jutunk, és könnyen elkerülhetjük a betegségeket. Ősszel ezeket válasszuk!
A zöldségek és gyümölcsök szín- és ízanyagai, a flavonoidok nagy segítségünkre lehetnek a nyirkos, hűvös időszak idején. Egyfajta természetes antioxidánsok, ezáltal segítenek megakadályozni a szervezetre káros szabadgyökök elszaporodását, így támogatva immunrendszerünk munkáját. Ha követjük a színek szerinti étrend alapelvét, és étkezéseink során minden színből elfogyasztunk egy-egy ételt, nagy mennyiségű antioxidánst juttatunk a szervezetünkbe, mely így sokkal könnyebben felveszi a harcot a betegségekkel, fertőzésekkel szemben. A színek szerinti étrend egyáltalán nem bonyolult, csak kövessék hozzá tippjeinket!
Brokkoli: a zöld szín képviseletére
Mindegyik zöldség jótékony hatással van szervezetünkre, de a brokkolinak még ezen felül is kiemelkedőek tulajdonságai. Zöld színét a klorofill nevű anyagnak köszönheti, melynek eredményeként frissíti, vitalizálja szervezetünket és energiával tölti meg. Erős daganatellenes hatással bír, és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, kezelésére is ajánlott fogyasztása. Bővelkedik A-, B-, C- és K-vitaminban, valamint káliumban, kalciumban, és tartalmaz vasat, magnéziumot is, amelyek a szürke napokon segítenek hangulatunkat fokozni kicsit. Antioxidánsokban is bővelkedik, így fontos szerepe van az immunrendszer munkájának támogatásában.
Padlizsán: a lila finomság
Lila színét az antocianin nevű színanyag adja, mely erős antioxidáns- és daganatellenes tulajdonságokkal ruházza fel. Magas rosttartalma segíti emésztésünket, közvetve pedig immunrendszerünket, rendszeres fogyasztása enyhíti a zsíros étkezés negatív hatásait. Szív- és érrendszeri betegségek, és ízületi problémák esetén is hatásos.
Chili paprika: a piros színt adja
A piros színű ételek a likopinnak köszönhetik jótékony tulajdonságukat, mely egy igen erős rákellenes karotinoid. Emellett remek antioxidáns hatású is, segít megkötni a szervezet számára káros szabad gyököket, ezáltal segít az öregedési folyamatok kialakulásának lassításában is. A chili emellett antibakteriális hatású, rendszeres fogyasztása serkenti az anyagcserét és az emésztést, illetve védi a gyomor nyálkahártyáját a káros hatásoktól (pl. alkohol, gyógyszerek stb.). A népgyógyászat szerint hasmenés, fogvérzés és görcsök esetén is számíthatunk rá.
Sárgarépa: a narancs és sárga színekért
Bár itthon elsősorban a sötét sárga sárgarépát fogyasztjuk, létezik egy halványabb színű változata is, mindkettő fogyasztása ajánlott. Színüket a béta-karotinnak köszönhetik, mely erős szabadgyök-blokkoló hatással bír, így nagyban támogatja immunrendszerünk védelmi munkáját. Gazdag A-vitaminban, mely segíti a jó látást és a nyálkahártyák egészségét is, amely a nyirkos időszakban kifejezetten jól jön. Alacsony a kalóriatartalma, édes íze miatt pedig még a gyerekek is kedvelik. Szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, rákterápiában fontos a szerepe, és vizelethajtóként is alkalmazzák.
Hagymafélék: a fehér szín kedvéért
A hagymafélék színét az allilszulfid adja, mely egy igen erős baktérium- és gombaölő, gyulladáscsökkentő, érelmeszesedést gátló, tumorellenes, emésztést segítő anyag. Ennek következtében szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásuk igen sokrétű, fogyasztásuk egész évben ajánlott, a hűvösebb, nyálkás időszakban pedig különösen ajánlott, nagyban számíthatunk rájuk megfázásos betegségek esetén.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: BIOBODY |
|
Címkék: immunrendszerünk, vizelethajtóként, tulajdonságokkal, antioxidánsokban, antibakteriális, érelmeszesedést, nyálkahártyáját, tulajdonságukat, kalóriatartalma, szervezetünket, kialakulásának, szervezetünkre, szervezetünkbe, daganatellenes, elszaporodását, megakadályozni, elkerülhetjük, antioxidánsok, segítségünkre, rákterápiában, immunrendszer, megelőzésében, támogatásában, nyálkahártyák, tulajdonságai, hangulatunkat, betegségekkel, fertőzésekkel, emésztésünket, következtében, eredményeként, népgyógyászat, elfogyasztunk, képviseletére, számíthatunk, kifejezetten, színek szerinti, flavonoidok nagy, szervezetre káros, zöld szín, klorofill nevű, szürke napokon, immunrendszer munkájának, lila finomság, antocianin nevű, zsíros étkezés, piros színt, piros színű, likopinnak köszönhetik, igen erős, szervezet számára, öregedési folyamatok, Bővelkedik A-, Gazdag A-vitaminban,
|
|